Star Wars - Star Wars Trading Card Game

Festival Fantazie 2007

Report z Festivalu Fantazie 2007


Rok se sešel s rokem a stejně tak, jako v tom minulém, jsem se chystal na největší Con v ČR - Festival Fantazie. Tentokrát ne na dva, ale hned na 4 dny (5, pokud počítám den odjezdu). Od toho letošního jsem si díky bohatému programu sliboval hodně, což se také vyplnilo. V následujících odstavcích se vám vynasnažím přiblížit dění především v části programu zaměřené na Star Wars.

Pátek

Příprava potřebných věcí byla díky seznamu na webu FF rychlá, s sebou jsem si bral jen to nejnutnější, ačkoliv toho jako obvykle bylo na celou krosnu. Díky Mitth'shally'nuruodo jsem mohl cestovat rychle a pohodlně. Do Chotěboře jsme dorazili až večer, registrace byla rychlá, prakticky bez front. Rychle jsem se ubytoval a pak honem na program.

Stihl jsem ještě část Blairovi přednášky o konzolových hrách, po které následovala zábavná soutěž o ceny Briskuj (především knihy Star Wars), do níž byli kromě několika vylosovaných soutěžících zapojeni i diváci, kteří za správné odpovědi získávali lízátka. Po té následoval velmi oblíbený Vodenův videosouboj nazvaný Star Wars vs. …, ve kterém nyní soupeřil Luke za SW s americkým filmovým hrdinou z filmu Mariňák. Asi není nutno dodávat, že SW to zase prohrálo na plné čáře (Mariňák je hold nezničitelný drsňák), tak jsme se při tom alespoň všichni zasmáli :-) Protože oči už únavou pomalu vypovídaly službu, šel jsem se do školního zařízení alespoň na pár hodin vyspat.

Sobota

Po raním nuceném vstávání jsem šel již tradičně na program Star Wars. Vešel jsem zrovna v polovině promítání Epizody II, na jejíž zbytek jsem už zůstal. Následující -damova- přednáška "Proč nesnáším Star Wars" skvěle nastínila, co obnáší být fanouškem Star Wars na různých fanovských úrovních, kolik financí se do toho dá vrazit, kdo tyto naše úspory získává a dokonce jak je využívá :-) Zkrátka samé zajímavosti. Pak jsem chvíli ještě zůstal na přednášku o SW Ongoing Komiksech a poté se vydal na oběd.
Chutný oběd vystřídala již méně „chutná“ polovina filmu Ewok Adventure: Caravan of Courage, ve které děti s Ewoky zachraňovaly rodiče před velkým a nebezpečným „obrem“ (nevím, jak to mám nazvat). V přednášce o imperiálních kostýmech jsem se dozvěděl, co všechno takový kostým tvoří a k čemu to slouží. Abych pořád jen neseděl, byl jsem se podívat v herně, kde se mimo počítačových hrály také hry deskové. Dále v SW místnosti následovala opravdu výborná hudební přednáška Star Wars vs. Star Trek, kde diváci hodnotili hudební zpracování různých scén z těchto filmů (tentokrát vyhrálo Star Wars). Jako další v pořadí měla o propagaci Star Wars přednášku Padmé. Následoval skvělý fanfilm The Emperor’s New Clones (Císařovy nové klony), u kterého jsme se všichni nasmáli až až. Smíchu neubylo ani v další soutěži Star Wars Dance (parodie na Star Dance), kde se někteří jedinci odhodlali až k pomalu erotickým výstupům, ovšem „někteří“ z poroty to vzali chladně (Voden) :-) Na závěr soutěže předvedl Budji s -damem- ukázkový baletní tanec představující boj mezi světlou a temnou stranou Síly. O tom, co následovalo potom, bych raději nemluvil. Star Wars v pornografii vážně nebyla přednáška pro slabší typy fanoušků, což potvrzovala i slova některých z nich („dejte mi pistol, ať se můžu zastřelit“). Musel zůstat na Epizodu III, abych si alespoň trochu spravil chuť (a myšlenky).

Neděle

Z ranního promítání Epizody IV jsem stihl pouze závěrečnou bitvu. Zůstal jsem na přednášku o meditaci (s mistrem Yodou), na které byla mimo vyslechnutí zajímavých informací možnost si meditaci vyzkoušet. Pak Tess na své přednášce seznámila diváky s pravidly, jak (ne)točit fansouboj. A protože už bylo po poledni, byl čas na oběd.
Po jídle jsem šel opět do místnosti Star Wars, kde promítaly Clone Wars, bohužel asi sedm posledních dílů z první série se díky časovému rozvrhu promítnout nestihlo. Následovala Budjiho přednáška o páteři povstalecké flotily, po které jsem si byl poprvé „zaskákat“ (nebo spíše zatancovat) na DDR. Vrátil jsem se až na videopřednášku o komentovaných bitvách, kde se především hledaly možnosti, proč je to tak a ne tak. Poté jsem se přesunul do malé a přeplněné místnosti LOTRconu, kde se promítala druhá polovina filmu Pán Prstenů: Dvě věže z rozšířené edice. Vrátil jsem se zpátky do SW místnosti až na dvě teoretické, ale velmi zajímavé přednášky o politickém systému Republiky a fonetice ve Star Wars. Atmosféra se uvolnila při Sakmanesky Wypečeném večíreku, kde se promítala výborná Blairova music videa a hrálo se skvělé divadelní představení Impérium vrací flašku s nejlepším hereckým (SW fanovským) obsazením. Na závěr nedělního programu se promítala Epizoda V, na kterou jsem nakonec zůstal.

Pondělí

Začal jsem litovat, že jsem si nevzal karimatku. Po těch pár dnech spaní ve spacáku na tvrdé podlaze mám celé tělo otlačené. Příště uposlechnu rad svědomí a alespoň trochu místa pro tuto „zbytečnost“ ve svém zavazadle najdu.

Do místnosti Star Wars, nyní již přesunuté do velkého sálu, jsem dorazil na závěrečnou bitvu Epizody VI. Počkal jsem si na přednášku o trendech a novinkách v SW komiksech a poté se zúčastnil velmi zajímavé diskusní přednášky o kostýmech (tentokrát nejen SW). Pak jsem zavítal do Anime místnosti na dětský film (byla to spíše pohádka) Můj soused Totoro, po jehož skončení nastal čas oběda.
Chvíli jsem se zase poflakoval v herně a pak jsem šel na promítání rozšířené verze Pána Prstenů: Návrat Krále. Filmová fantasy atmosféra mě naladila na tolik, že jsem zašel ještě na Letopisy Narnie: Lev, Čarodějnice a Skříň. Nakonec jsem se ještě vrátil do herny (tentokrát té počítačové), kde jsem zůstal po zbytek večera.

Úterý

Vstával jsem asi v 6 hodin, abych stihl ranní vlak. S letošním Festivalem Fantazie jsem se rozloučil a vyrazil na cestu k domovu.

Festival Fantazie 2007 musím zhodnotit jako výborný Con s pestrou programovou nabídkou, ze které bylo opravdu z čeho vybírat (byly i části, které jsem nestihl) a která zcela jistě uspokojila každého návštěvníka. Opět musím zdůraznit, že i když se někomu může zdát pobyt na FF drahý, výborný program a zážitky za to určitě stojí (nestojí-li ještě za víc).


Další reporty z Festivalu Fanstasie: Report na Manga-Fan.tym.cz

2002-2007 ObiSkyWalker

Creative Commons License
Veškerý textový obsah, pod kterým není podepsán jiný autor, spadá pod licenci
Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported License.

V praxi to znamená, že můžete daný obsah libovolně kopírovat, distribuovat, měnit a šířit včetně Vámi vytvořených odvozenin, avšak za podmínky, že vždy uvedete autora, nepoužijete obsah k výdělečným činnostem a pokud obsah změníte, budete ho šířit pod stejnou licencí.